Soalan Lazim

Soalan Lazim

Kami telah menerima dan menjawab hampir 15.6K tiket Zendesk melalui email, panggilan telefon dan media sosial. Semak senarai soalan lazim berikut untuk mengetahui lanjut tentang senangPay. Sekiranya anda tidak menemukan jawapan yang dicari, hubungi kami melalui [email protected] dan pasukan sokongan kami bersedia untuk membantu anda.

01. Tentang senangPay ▾

senangPay adalah pembekal perkhidmatan gerbang pembayaran. senangPay membolehkan anda menerima kad kredit dan debit, dan pembayaran FPX dengan mudah.

senangPay diuruskan oleh Simplepay Gateway Sdn Bhd (1155742-H).

senangPay berfungsi sebagai orang tengah yang akan meminta pembayaran dari pembekal bank kad / akaun pelanggan anda dan kemudian memasukkannya ke akaun bank anda.

02. Pendaftaran ▾

Lengkapkan pendaftaran anda melalui halaman pendaftaran dan buat bayaran. Sebaik sahaja selesai, log masuk ke dasboard senangPay untuk memuat naik dokumen yang diperlukan. Akaun anda akan diproses untuk pengesahan dan kelulusan oleh senangPay dan acquiring bank kami. Kami akan memaklumkan kepada anda sebaik sahaja akaun anda telah disahkan. Baca terus untuk mengetahui lebih lanjut tentang cara mendaftar di sini.

Anda perlu berumur sekurang-kurangnya 18 tahun untuk mendaftar dengan senangPay. Perniagaan anda juga perlu berdaftar dengan SSM.

Semak senarai dokumen yang diperlukan disini.

Sebaik sahaja pendaftaran anda selesai dan semua dokumen anda telah dimuat naik, ia akan mengambil masa kira-kira 14 hari bekerja bagi mendapatkan kelulusan akaun anda. Walau bagaimanapun, anda boleh mula menggunakan senangPay serta-merta dengan beberapa sekatan fungsi sehingga akaun anda telah diluluskan sepenuhnya.

Anda boleh mula menggunakan senangPay sebaik sahaja anda melengkapkan pendaftaran anda. Walau bagaimanapun sebelum akaun anda diluluskan, anda hanya boleh menggunakan ciri FPX. Untuk menerima pembayaran anda, anda perlu melengkapkan dokumen anda bagi pengesahan. Untuk mula menerima bayaran kad kredit / debit, anda perlu menunggu kelulusan bank. Lihat ringkasan di bawah untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Boleh, tapi kami menggalakkan anda untuk memperbaiki rekod CTOS anda untuk mengelakkan isu yang mungkin timbul.

Tidak

03. Yuran & Caj Lain ▾

Kami hanya mengecaj dua (2) yuran. Yuran langganan tahunan dan yuran transaksi. Caj tambahan hanya akan dikenakan sekiranya anda memerlukan khidmat tambahan dari kami. Tiada caj tambahan!

Pakej kami terdiri dari RM300/tahun (Basic), RM450/tahun (Advanced) dan RM1,500/tahun (Special). Baca lanjut tentang perbezaan pakej disini.

Kami mengecaj 2.5% (atau minimum RM0.65) bagi setiap transaksi kad kredit/debit yang berjaya, dan 1.5% (atau minimum RM1.00) bagi setiap transaski FPX yang berjaya.

Special Package kami menawarkan caj transaksi yang lebih rendah bagi transaksi kad kredit/debit pada kadar hanya 1.8% (atau minium RM0.65). Sekiranya anda rasa bahawa perniagaan anda patut dikenakan caj yang lebih rendah dari itu, sila hubungi kami di [email protected] dan pihak kami akan menghubungi anda.

Bagi kegunaan normal, tiada caj tambahan yang dikenakan. Namun berikut adalah senarai caj tambahan sekiranya anda memerlukan khidmat lanjut dari kami:
– Penukaran Access Email – RM10.00
– Pemulangan kepada pelanggan (Transaksi kad debit/kredit sahaja) – 1.5%
– Penukaran butiran Akaun Bank – RM12.65
– Permohonan MID – hubungi [email protected]
– Khidmat MOTO – hubungi [email protected]

List. Bagi membuat pembayaran, bayar secara manual dengan menekan butang Action dan teruskan pembayaran anda. Hubungi kami di [email protected] bagi cara pembayaran lain.”}” data-sheets-userformat=”{“2″:13185,”3”:{“1″:0},”10″:0,”11″:4,”12″:0,”15″:”Muli”,”16″:10}”>Lihat senarai caj yang dikenakan kepada anda di Charges > List. Bagi membuat pembayaran, bayar secara manual dengan menekan butang Action dan teruskan pembayaran anda. Hubungi kami di [email protected] bagi cara pembayaran lain.

Hubungi kami di [email protected] berserta maklumat lanjut permohonan anda dan pihak kami akan menghubungi anda.

04. Akaun & Dashboard ▾

Pergi ke halaman log masuk. Masukkan Access Email dan password yang telah didaftarkan.

Tidak. Tetapi sekiranya anda telah mengemaskini butiran di pendaftaran SSM, anda perlu menghantar dokumen baru bagi tujuan pengesahan.

Tidak. Sekiranya anda menukar syarikat, anda perlu mendaftarkan akaun senangPay baru untuknya.

Tidak. Cuma satu akses login disediakan bagi setiap akaun.

Klik pada Forgot password pada halaman login, dan arahan akan dihantar terus ke email anda. Sekiranya anda tidak mempunyai akses kepada email, hubungi kami di [email protected]

Hantarkan persoalan anda ke [email protected]

Profile”}” data-sheets-userformat=”{“2″:13185,”3”:{“1″:0},”10″:0,”11″:4,”12″:0,”15″:”Muli”,”16″:10}”>Log masuk ke dashboard, dan pergi ke Settings > Profile

Hantarkan persoalan anda ke [email protected]

Hantarkan persoalan anda ke [email protected]

Subscription, klik pada \”Upgrade Subscription\”. Pengiraan automatik akan dijalankan bagi amaun bayaran yang diperlukan untuk penaik-tarafan akaun. Anda perlu menyelesaiakan pembayaran. Setelah itu, kami akan menukarkan status akaun anda dari Basic ke Advance. Baca lanjut disini.”}” data-sheets-userformat=”{“2″:13185,”3”:{“1″:0},”10″:0,”11″:4,”12″:0,”15″:”Muli”,”16″:10}”>Pergi ke Settings > Subscription, klik pada “Upgrade Subscription”. Pengiraan automatik akan dijalankan bagi amaun bayaran yang diperlukan untuk penaik-tarafan akaun. Anda perlu menyelesaiakan pembayaran. Setelah itu, kami akan menukarkan status akaun anda dari Basic ke Advance. Baca lanjut disini.

Hantarkan persoalan anda ke [email protected]

Ya

Hantarkan persoalan anda ke [email protected]

05. Pembayaran & Settlement ▾

Wang settlement anda akan dikreditkan ke akaun bank berdaftar anda, dua kali seminggu.

Profile. Setelah selesai penukaran butiran, skrol ke bawah dan klik Save. Butiran akaun bank anda akan dikemaskini.\nAnda akan menerima caj tambahan dari senangPay bernama \”Additional Services\”. Lihat senarai caj tambahan anda dengan pergi ke Charges > List. Bagi membayar caj, anda boleh membayar secara manual dengan menekan butang Action dan meneruskan pembayaran. Untuk cara pembayaran lain, sila hubungi kami di [email protected]”}” data-sheets-userformat=”{“2″:13185,”3”:{“1″:0},”10″:0,”11″:4,”12″:0,”15″:”Muli”,”16″:10}”>Log masuk ke dashboard, dan pergi ke Settings > Profile. Setelah selesai penukaran butiran, skrol ke bawah dan klik Save. Butiran akaun bank anda akan dikemaskini.
Anda akan menerima caj tambahan dari senangPay bernama “Additional Services”. Lihat senarai caj tambahan anda dengan pergi ke Charges > List. Bagi membayar caj, anda boleh membayar secara manual dengan menekan butang Action dan meneruskan pembayaran. Untuk cara pembayaran lain, sila hubungi kami di [email protected]

Anda perlu melengkapkan dokumen yang diperlukan, dan mencapai amaun minimum (RM100). Wang anda akan dikreditkan kedalam akaun bank yang telah didaftarkan pada hari pembayaran seterusnya.

Pembayaran wang settlement akan dilakukan dua kali seminggu, pada hari Rabu dan Jumaat. Sekiranya hari pembayaran jatuh pada hari Cuti Umum, wang anda akan dikreditkan kedalam akauan anda pada hari berkerja yang seterusnya. Berikut merupakan jadual pembayaran:

Minimum amaun bagi pembayaran kepada peniaga adalah RM100.

Hantarkan persoalan anda ke [email protected]

Pembayaran balik anda mungkin diproses pada kumpulan seterusnya. Rujuk sini bagi kumpulan masa.
Atau, ia bukan hari pembayaran balik lagi.
Atau hari ini adalah hari Cuti Umum, sekiranya hari pembayaran wang jatuh pada Cuti Umum, ia akan diproses pada hari berkerja seterusnya.
Atau dokumen anda belum lengkap. Sila log masuk ke dashboard dan lengkapkan dokumen yang diperlukan.
Atau anda tidak mencapai amaun minimum pembayaran balik. Minimum pembayaran balik adalah RM100.
Atau pembayaran balik anda mungkin ditahan. Sila hubungi [email protected] bagi bantuan.

Hantarkan persoalan anda ke [email protected]

Ya. Hantarkan persoalan anda ke [email protected]

06. Penggunaan senangPay - tanpa website ▾

Ya. Anda boleh menggunakan Payment Form kami.

Anda boleh menggunakan Payment Form kami untuk menerima pembayaran.

Payment Form membolehkan anda sebagai peniaga untuk menambah produk tertentu dan membolehkan anda memantau setiap transaksi produk secara berasingan. Borang ini membolehkan anda menetapkan harga tetap bagi setiap produk anda.

Baca lanjut disini

Anda boleh mencipta Payment Form untuk setiap produk anda dan menggabungkan sehingga 10 produk pada satu Collection Form.

Anda boleh menggunakan beberapa Collection Form pada satu-satu masa, atau anda boleh mulakan eCommerce website anda.

Gunakan Universal Payment Form. Diingatkan bahawa anda hanya boleh menerima pembayaran FPX dengan cara ini.

Ya. Fungsi ini hanya terdapat pada pakej Advance dan Special sahaja.

Ya! Baca lebih lanjut di sini.

Ya, dengan fungsi Recurring kami

Ya, dengan fungsi Recurring kami

07. Penggunaan senangPay - dengan website ▾

08. Penggunaan senangPay - Integrasi Sistem ▾

09. Penggunaan senangPay - Antarabangsa ▾

Kami bekerjasama dengan Stripe untuk membawa perniagaan anda melintasi sempadan. Dengan pakej senangPay x Stripe baharu kami, anda kini boleh menerima pembayaran dalam USD, EUR, IDR, THB dan banyak lagi. Ketahui lebih lanjut mengenai pakej senangPay X Stripe disini.

Kami menyediakan dua bahasa, English dan Bahasa.

10. Caj dan Bayaran Balik ▾

Untuk membuat pembayaran balik kepada pelanggan anda, anda perlu mengklik Request Refund yang terdapat pada setiap baris transaksi kad kredit. Kemudian, borang pembayaran akan muncul, anda boleh mengikuti arahan untuk menyelesaikannya.

Proses pembayaran balik biasanya mengambil masa 14 hari berkerja.

Pelanggan / pemegang kad perlu merujuknya kepada bank pengeluaran kad masing-masing.

Sila hubungi peniaga untuk mendapatkan permintaan bayaran balik.

Sila hantar persoalan anda bersama-sama dengan SMS / e-mel bukti bahawa kad anda telah dicaj oleh Simplepay Gateway Sdn Bhd, dan pasukan kami akan menyiasat perkara tersebut dan menghubungi anda.

11. Pertikaian & Penipuan ▾

Anda boleh membuka tiket yang menjelaskan sebab menagapa anda enggan menerima kad dari luar negara. Pasukan Pematuhan & Risiko akan mengkaji semula kes anda bergantung kepada risiko yang berkaitan dengan jenis perniagaan anda menggunakan pembayaran kad bukan-tempatan.

Semak dispute itu dan jawab dengan penjelasan anda tentang apa yang berlaku. Balas dengan cepat dan sertakan cadangan bagaimana menyelesaikan pertikaian tersebut. Apabila pertikaian telah dibuka, anda dan pembeli anda mempunyai 3 hari untuk mencapai resolusi. Kami tidak memulakan atau mengendalikan caj balik – semak dengan pengeluar kad pembeli, justeru proses itu mengikuti dasar pengeluar kad. Kami juga tidak menghakimi kesahihan caj balik; itu adalah tanggungjawab pengeluar kad. Peranan kami adalah untuk mengumpulkan maklumat mengenai transaksi dan membantu anda bekerjasama dengan pihak pengeluar kad untuk menyelesaikan caj balik.

Pemberitahuan mengenai pertikaian
Kami akan memaklumkan anda melalui e-mel mengenai pertikaian itu, menyebutkan transaksi pembayaran dan alasan caj balik, jika disediakan oleh bank.
Semak caj balik
Sekiranya anda percaya pembelian pemegang kad adalah urus niaga yang sah, baca butiran pemberitahuan caj balik dan dapatkan dokumentasi sokongan yang memberikan pengesahan bahawa pembelian itu sah seperti yang telah dipersetujui sebelum penjualan.
– Untuk mewakili caj balik, semak caj balik dan jelaskan kepada kami rangkaian kejadian yang berlaku.
– Sekiranya barangan / perkhidmatan tidak atau gagal disediakan, semak isu ini dan beritahu kami jika pelanggan bersedia menerima barangan / perkhidmatan.
– Sekiranya barangan / perkhidmatan telah disediakan, bagikan bukti penghantaran, invois, apa-apa bukti lain yang sah bagi penghantaran produk / perkhidmatan. Dokumen yang diperlukan termasuk resit penghantaran pihak ketiga, nombor penjejakan, atau pengesahan tanda tangan untuk membuktikan penghantaran item.
– Sekiranya pembayaran dibuat berulang, bagikan bukti penghantaran, invois, apa-apa bukti lain yang sah bagi penghantaran produk / perkhidmatan barang yang dijual.
– Dalam mana-mana urus niaga langganan / berulang, bagikan kontrak yang ditandatangani atau bukti lain untuk menunjukkan bahawa perkhidmatan itu disediakan.
– Jika anda menjual produk digital, kami boleh meminta bukti bahawa pembeli memuat turun produk anda.
Sekiranya anda membayar balik kepada pemegang kad secara langsung melalui wang tunai, cek, pindahan bank, atau kaedah lain tanpa memaklumkan kepada senangPay, anda boleh kehilangan balik caj balik dan jumlah bayaran balik, jadi apa-apa keadaan pembayaran balik yang dilakukan secara langsung kepada pemegang kad harus diberitahu kepada senangPay dengan serta-merta.
Berkongsi dokumen
Kongsikan semua dokumen mengikut keperluan bank dengan kami. Kami akan mewakili pertikaian ini bagi pihak anda. Bank biasanya menyediakan tempoh masa selama 5 hari bekerja untuk mewakili caj balik. Kegagalan berbuat demikian dalam tempoh masa yang dinyatakan akan meningkatkan jumlah bayaran balik yang dikenakan oleh anda.

12. Privasi & Keselamatan ▾

Ya. Keselamatan sentiasa menjadi keutamaan kami dan akan ditangani pada peringkat tertinggi dan tindakan segera akan diambil terhadap sebarang implikasi keselamatan pada sistem keseluruhan. Sistem kami telah diaudit untuk menjadi selamat dan kami sedang dalam proses mendapatkan sertifikasi untuk pematuhan PCI-DSS, yang merupakan tahap jaminan keselamatan tertinggi yang boleh dimiliki oleh setiap syarikat. Tidak ada kompromi mengenai keselamatan dan kami akan sentiasa mengendalikannya terlebih dahulu.

Ya. Keselamatan sentiasa menjadi keutamaan kami dan akan ditangani pada peringkat tertinggi dan tindakan segera akan diambil terhadap sebarang implikasi keselamatan pada sistem keseluruhan. Sistem kami telah diaudit untuk menjadi selamat dan kami sedang dalam proses mendapatkan sertifikasi untuk pematuhan PCI-DSS, yang merupakan tahap jaminan keselamatan tertinggi yang boleh dimiliki oleh setiap syarikat. Tidak ada kompromi mengenai keselamatan dan kami akan sentiasa mengendalikannya terlebih dahulu.

DSS PCI terpakai kepada semua entiti yang menyimpan, memproses, dan / atau menghantar data pemegang kad. Ia merangkumi komponen sistem teknikal dan operasi yang termasuk dalam atau berkaitan dengan data pemegang kad. Jika anda adalah seorang peniaga yang menerima atau memproses kad pembayaran, anda mesti mematuhi PCI DSS.

Kami mengekalkan langkah-langkah keselamatan teknikal, fizikal dan pentadbiran yang direka untuk memberikan perlindungan yang cukup untuk melindungi Data Peribadi anda dari kerugian, penyalahgunaan, akses tanpa kebenaran, penzahiran dan pengubahan. Langkah keselamatan kami termasuk firewall, penyulitan data, kawalan akses fizikal ke pusat data kami, dan kawalan kebenaran akses maklumat. Walaupun kami berdedikasi untuk mengamankan sistem dan perkhidmatan kami, anda bertanggungjawab untuk mengekalkan privasi kata laluan dan maklumat pendaftaran Akaun / profil anda dan mengesahkan bahawa Data Peribadi yang kami simpan tentang anda adalah tepat dan terkini. Kami tidak bertanggungjawab untuk melindungi mana-mana Data Peribadi yang kami kongsi dengan pihak ketiga berdasarkan kebenaran sambungan akaun yang telah anda berikan.

Standard Keselamatan Data Industri Kad Pembayaran (PCI DSS) adalah satu set standard keselamatan yang direka untuk memastikan bahawa SEMUA syarikat yang menerima, memproses, menyimpan atau menghantar maklumat kad kredit mengekalkan persekitaran yang selamat.

Standard Keselamatan Data Industri Kad Pembayaran (PCI DSS) adalah satu set dasar dan tatacara yang diterima secara meluas yang bertujuan untuk mengoptimumkan keselamatan transaksi kredit, debit dan kad tunai dan melindungi pemegang kad daripada penyalahgunaan maklumat peribadi mereka.

Majlis Piawaian Keselamatan Industri Kad Pembayaran (PCI SSC) telah dilancarkan pada 7 September 2006, untuk mengurus evolusi piawaian keselamatan industri Kad Pembayaran (PCI) yang sedang berjalan dengan tumpuan untuk meningkatkan keselamatan akaun pembayaran sepanjang proses transaksi. PCI DSS ditadbir dan diuruskan oleh PCI SSC, sebuah badan bebas yang dicipta oleh jenama kad pembayaran utama (Visa, MasterCard, American Express, Discover dan JCB.). Adalah penting untuk diperhatikan bahawa jenama pembayaran dan pemeroleh bertanggungjawab untuk menguatkuasakan pematuhan, bukan majlis PCI.

Ya, senangPay mematuhi PCI DSS dan disahkan dengan sertifikasi PCI-DSS level 2.

senangPay telah disahkan dengan pensijilan tahap 2 PCI-DSS. Yang membolehkan kami menyimpan maklumat kad kredit. Pelayan anda tidak perlu mempunyai pensijilan PCI-DSS kerana maklumat kad kredit akan disimpan di pelayan kami. Tetapi, kami memerlukan anda untuk memastikan bahawa anda menyediakan persekitaran yang selamat (selamat dari sebarang kaedah penggodam yang tersedia).

Jika anda menerima kad kredit atau kad debit sebagai satu bentuk pembayaran, maka kepatuhan PCI berlaku kepada anda. Penyimpanan data kad berisiko, jadi jika anda tidak menyimpan data kad, maka menjadi aman dan patuh mungkin lebih mudah.

Ya

senangPay berdaftar dengan Bank Islam sebagai bank penerima kami

13. Program Affiliate senangPay ▾

Anda perlu mempunyai akaun dengan kami untuk layak. Seterusnya, daftar disini.

Anda akan menerima 30% daripada yuran pakej bagi setiap pendaftaran pakej yang berjaya atas pautan affiliate anda.

Anda akan menerima komisen anda pada setiap hujung bulan, dikreditkan terus kedalam akaun bank anda.

Untuk menyertai Program Affiliate senangPay, anda perlu mendaftar dahulu sebagai peniaga senangPay, sekurang-kurangnya menggunakan Pakej Advance untuk layak. Baca panduan kami untuk mengetahui lebih lanjut mengenai program affiliate kami.

Pasukan bantuan kami cuma beroperasi pada hari Isnin-Jumaat, 9.00 am – 5.30pm

14. Sokongan ▾

Hantarkan persoalan anda ke help@senangpay.my atau hubungi kami di 03-2771 2707

Kami akan membalas email anda dalam tempoh tiga (3) hari berkerja.

Ya, anda boleh meninggalkan komen atau menghantar mesej di Facebook kami.

15. Lain-lain ▾

Hantarkan persoalan anda ke help@senangpay.my

Bahasa

senangPay adalah pembekal perkhidmatan gerbang pembayaran. senangPay membolehkan anda menerima kad kredit dan debit, dan pembayaran FPX dengan mudah.

senangPay diuruskan oleh Simplepay Gateway Sdn Bhd (1155742-H).

senangPay berfungsi sebagai orang tengah yang akan meminta pembayaran dari pembekal bank kad / akaun pelanggan anda dan kemudian memasukkannya ke akaun bank anda.

Lengkapkan pendaftaran anda melalui halaman pendaftaran dan buat bayaran. Sebaik sahaja selesai, log masuk ke dasboard senangPay untuk memuat naik dokumen yang diperlukan. Akaun anda akan diproses untuk pengesahan dan kelulusan oleh senangPay dan acquiring bank kami. Kami akan memaklumkan kepada anda sebaik sahaja akaun anda telah disahkan. Baca terus untuk mengetahui lebih lanjut tentang cara mendaftar di sini.

Anda perlu berumur sekurang-kurangnya 18 tahun untuk mendaftar dengan senangPay. Perniagaan anda juga perlu berdaftar dengan SSM.

Semak senarai dokumen yang diperlukan disini.

Sebaik sahaja pendaftaran anda selesai dan semua dokumen anda telah dimuat naik, ia akan mengambil masa kira-kira 14 hari bekerja bagi mendapatkan kelulusan akaun anda. Walau bagaimanapun, anda boleh mula menggunakan senangPay serta-merta dengan beberapa sekatan fungsi sehingga akaun anda telah diluluskan sepenuhnya.

Anda boleh mula menggunakan senangPay sebaik sahaja anda melengkapkan pendaftaran anda. Walau bagaimanapun sebelum akaun anda diluluskan, anda hanya boleh menggunakan ciri FPX. Untuk menerima pembayaran anda, anda perlu melengkapkan dokumen anda bagi pengesahan. Untuk mula menerima bayaran kad kredit / debit, anda perlu menunggu kelulusan bank. Lihat ringkasan di bawah untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Boleh, tapi kami menggalakkan anda untuk memperbaiki rekod CTOS anda untuk mengelakkan isu yang mungkin timbul.

Tidak

Kami hanya mengecaj dua (2) yuran. Yuran langganan tahunan dan yuran transaksi. Caj tambahan hanya akan dikenakan sekiranya anda memerlukan khidmat tambahan dari kami. Tiada caj tambahan!

Pakej kami terdiri dari RM300/tahun (Basic), RM450/tahun (Advanced) dan RM1,500/tahun (Special). Baca lanjut tentang perbezaan pakej disini.

Kami mengecaj 2.5% (atau minimum RM0.65) bagi setiap transaksi kad kredit/debit yang berjaya, dan 1.5% (atau minimum RM1.00) bagi setiap transaski FPX yang berjaya.

Special Package kami menawarkan caj transaksi yang lebih rendah bagi transaksi kad kredit/debit pada kadar hanya 1.8% (atau minium RM0.65). Sekiranya anda rasa bahawa perniagaan anda patut dikenakan caj yang lebih rendah dari itu, sila hubungi kami di help@senangpay.my dan pihak kami akan menghubungi anda.

Bagi kegunaan normal, tiada caj tambahan yang dikenakan. Namun berikut adalah senarai caj tambahan sekiranya anda memerlukan khidmat lanjut dari kami:
– Penukaran Access Email – RM10.00
– Pemulangan kepada pelanggan (Transaksi kad debit/kredit sahaja) – 1.5%
– Penukaran butiran Akaun Bank – RM12.65
– Permohonan MID – hubungi help@senangpay.my
– Khidmat MOTO – hubungi help@senangpay.my

List. Bagi membuat pembayaran, bayar secara manual dengan menekan butang Action dan teruskan pembayaran anda. Hubungi kami di help@senangpay.my bagi cara pembayaran lain.”}” data-sheets-userformat=”{“2″:13185,”3”:{“1″:0},”10″:0,”11″:4,”12″:0,”15″:”Muli”,”16″:10}”>Lihat senarai caj yang dikenakan kepada anda di Charges > List. Bagi membuat pembayaran, bayar secara manual dengan menekan butang Action dan teruskan pembayaran anda. Hubungi kami di help@senangpay.my bagi cara pembayaran lain.

Hubungi kami di help@senangpay.my berserta maklumat lanjut permohonan anda dan pihak kami akan menghubungi anda.

Pergi ke halaman log masuk. Masukkan Access Email dan password yang telah didaftarkan.

Tidak. Tetapi sekiranya anda telah mengemaskini butiran di pendaftaran SSM, anda perlu menghantar dokumen baru bagi tujuan pengesahan.

Tidak. Sekiranya anda menukar syarikat, anda perlu mendaftarkan akaun senangPay baru untuknya.

Tidak. Cuma satu akses login disediakan bagi setiap akaun.

Klik pada Forgot password pada halaman login, dan arahan akan dihantar terus ke email anda. Sekiranya anda tidak mempunyai akses kepada email, hubungi kami di help@senangpay.my

Hantarkan persoalan anda ke help@senangpay.my

Profile”}” data-sheets-userformat=”{“2″:13185,”3”:{“1″:0},”10″:0,”11″:4,”12″:0,”15″:”Muli”,”16″:10}”>Log masuk ke dashboard, dan pergi ke Settings > Profile

Hantarkan persoalan anda ke help@senangpay.my

Hantarkan persoalan anda ke help@senangpay.my

Subscription, klik pada \”Upgrade Subscription\”. Pengiraan automatik akan dijalankan bagi amaun bayaran yang diperlukan untuk penaik-tarafan akaun. Anda perlu menyelesaiakan pembayaran. Setelah itu, kami akan menukarkan status akaun anda dari Basic ke Advance. Baca lanjut disini.”}” data-sheets-userformat=”{“2″:13185,”3”:{“1″:0},”10″:0,”11″:4,”12″:0,”15″:”Muli”,”16″:10}”>Pergi ke Settings > Subscription, klik pada “Upgrade Subscription”. Pengiraan automatik akan dijalankan bagi amaun bayaran yang diperlukan untuk penaik-tarafan akaun. Anda perlu menyelesaiakan pembayaran. Setelah itu, kami akan menukarkan status akaun anda dari Basic ke Advance. Baca lanjut disini.

Hantarkan persoalan anda ke help@senangpay.my

Ya

Hantarkan persoalan anda ke help@senangpay.my

Wang settlement anda akan dikreditkan ke akaun bank berdaftar anda, dua kali seminggu.

Profile. Setelah selesai penukaran butiran, skrol ke bawah dan klik Save. Butiran akaun bank anda akan dikemaskini.\nAnda akan menerima caj tambahan dari senangPay bernama \”Additional Services\”. Lihat senarai caj tambahan anda dengan pergi ke Charges > List. Bagi membayar caj, anda boleh membayar secara manual dengan menekan butang Action dan meneruskan pembayaran. Untuk cara pembayaran lain, sila hubungi kami di help@senangpay.my.”}” data-sheets-userformat=”{“2″:13185,”3”:{“1″:0},”10″:0,”11″:4,”12″:0,”15″:”Muli”,”16″:10}”>Log masuk ke dashboard, dan pergi ke Settings > Profile. Setelah selesai penukaran butiran, skrol ke bawah dan klik Save. Butiran akaun bank anda akan dikemaskini.
Anda akan menerima caj tambahan dari senangPay bernama “Additional Services”. Lihat senarai caj tambahan anda dengan pergi ke Charges > List. Bagi membayar caj, anda boleh membayar secara manual dengan menekan butang Action dan meneruskan pembayaran. Untuk cara pembayaran lain, sila hubungi kami di help@senangpay.my.

Anda perlu melengkapkan dokumen yang diperlukan, dan mencapai amaun minimum (RM100). Wang anda akan dikreditkan kedalam akaun bank yang telah didaftarkan pada hari pembayaran seterusnya.

Pembayaran wang settlement akan dilakukan dua kali seminggu, pada hari Rabu dan Jumaat. Sekiranya hari pembayaran jatuh pada hari Cuti Umum, wang anda akan dikreditkan kedalam akauan anda pada hari berkerja yang seterusnya. Berikut merupakan jadual pembayaran:

Minimum amaun bagi pembayaran kepada peniaga adalah RM100.

Hantarkan persoalan anda ke help@senangpay.my

Pembayaran balik anda mungkin diproses pada kumpulan seterusnya. Rujuk sini bagi kumpulan masa.
Atau, ia bukan hari pembayaran balik lagi.
Atau hari ini adalah hari Cuti Umum, sekiranya hari pembayaran wang jatuh pada Cuti Umum, ia akan diproses pada hari berkerja seterusnya.
Atau dokumen anda belum lengkap. Sila log masuk ke dashboard dan lengkapkan dokumen yang diperlukan.
Atau anda tidak mencapai amaun minimum pembayaran balik. Minimum pembayaran balik adalah RM100.
Atau pembayaran balik anda mungkin ditahan. Sila hubungi help@senangpay.my bagi bantuan.

Hantarkan persoalan anda ke help@senangpay.my

Ya. Hantarkan persoalan anda ke help@senangpay.my

Ya. Anda boleh menggunakan Payment Form kami.

Anda boleh menggunakan Payment Form kami untuk menerima pembayaran.

Payment Form membolehkan anda sebagai peniaga untuk menambah produk tertentu dan membolehkan anda memantau setiap transaksi produk secara berasingan. Borang ini membolehkan anda menetapkan harga tetap bagi setiap produk anda.

Baca lanjut disini

Anda boleh mencipta Payment Form untuk setiap produk anda dan menggabungkan sehingga 10 produk pada satu Collection Form.

Anda boleh menggunakan beberapa Collection Form pada satu-satu masa, atau anda boleh mulakan eCommerce website anda.

Gunakan Universal Payment Form. Diingatkan bahawa anda hanya boleh menerima pembayaran FPX dengan cara ini.

Ya. Fungsi ini hanya terdapat pada pakej Advance dan Special sahaja.

Ya! Baca lebih lanjut di sini.

Ya, dengan fungsi Recurring kami

Ya, dengan fungsi Recurring kami

Ya. Lihat disini.

Tidak. Lihat alternatif disini.

Lihat sini bagi senarai platform eCommerce ready-hosted dan self-hosted yang disokong oleh kami.

Maaf, kami tidak menyediakan servis pembangunan web. Alternatif lain, anda boleh menyediakan website eCommerce ready hosted menggunakan platform sedia ada. Sila hubungi penyedia platform untuk maklumat lanjut.

Hantarkan persoalan anda ke help@senangpay.my

Ya

Ya. https://sandbox.senangpay.my

Semak senarai API disini.

Hantarkan persoalan anda ke help@senangpay.my

Kami bekerjasama dengan Stripe untuk membawa perniagaan anda melintasi sempadan. Dengan pakej senangPay x Stripe baharu kami, anda kini boleh menerima pembayaran dalam USD, EUR, IDR, THB dan banyak lagi. Ketahui lebih lanjut mengenai pakej senangPay X Stripe disini.

Kami menyediakan dua bahasa, English dan Bahasa.

Untuk membuat pembayaran balik kepada pelanggan anda, anda perlu mengklik Request Refund yang terdapat pada setiap baris transaksi kad kredit. Kemudian, borang pembayaran akan muncul, anda boleh mengikuti arahan untuk menyelesaikannya.

Proses pembayaran balik biasanya mengambil masa 14 hari berkerja.

Pelanggan / pemegang kad perlu merujuknya kepada bank pengeluaran kad masing-masing.

Sila hubungi peniaga untuk mendapatkan permintaan bayaran balik.

Sila hantar persoalan anda bersama-sama dengan SMS / e-mel bukti bahawa kad anda telah dicaj oleh Simplepay Gateway Sdn Bhd, dan pasukan kami akan menyiasat perkara tersebut dan menghubungi anda.

Anda boleh membuka tiket yang menjelaskan sebab menagapa anda enggan menerima kad dari luar negara. Pasukan Pematuhan & Risiko akan mengkaji semula kes anda bergantung kepada risiko yang berkaitan dengan jenis perniagaan anda menggunakan pembayaran kad bukan-tempatan.

Semak dispute itu dan jawab dengan penjelasan anda tentang apa yang berlaku. Balas dengan cepat dan sertakan cadangan bagaimana menyelesaikan pertikaian tersebut. Apabila pertikaian telah dibuka, anda dan pembeli anda mempunyai 3 hari untuk mencapai resolusi. Kami tidak memulakan atau mengendalikan caj balik – semak dengan pengeluar kad pembeli, justeru proses itu mengikuti dasar pengeluar kad. Kami juga tidak menghakimi kesahihan caj balik; itu adalah tanggungjawab pengeluar kad. Peranan kami adalah untuk mengumpulkan maklumat mengenai transaksi dan membantu anda bekerjasama dengan pihak pengeluar kad untuk menyelesaikan caj balik.

Pemberitahuan mengenai pertikaian
Kami akan memaklumkan anda melalui e-mel mengenai pertikaian itu, menyebutkan transaksi pembayaran dan alasan caj balik, jika disediakan oleh bank.
Semak caj balik
Sekiranya anda percaya pembelian pemegang kad adalah urus niaga yang sah, baca butiran pemberitahuan caj balik dan dapatkan dokumentasi sokongan yang memberikan pengesahan bahawa pembelian itu sah seperti yang telah dipersetujui sebelum penjualan.
– Untuk mewakili caj balik, semak caj balik dan jelaskan kepada kami rangkaian kejadian yang berlaku.
– Sekiranya barangan / perkhidmatan tidak atau gagal disediakan, semak isu ini dan beritahu kami jika pelanggan bersedia menerima barangan / perkhidmatan.
– Sekiranya barangan / perkhidmatan telah disediakan, bagikan bukti penghantaran, invois, apa-apa bukti lain yang sah bagi penghantaran produk / perkhidmatan. Dokumen yang diperlukan termasuk resit penghantaran pihak ketiga, nombor penjejakan, atau pengesahan tanda tangan untuk membuktikan penghantaran item.
– Sekiranya pembayaran dibuat berulang, bagikan bukti penghantaran, invois, apa-apa bukti lain yang sah bagi penghantaran produk / perkhidmatan barang yang dijual.
– Dalam mana-mana urus niaga langganan / berulang, bagikan kontrak yang ditandatangani atau bukti lain untuk menunjukkan bahawa perkhidmatan itu disediakan.
– Jika anda menjual produk digital, kami boleh meminta bukti bahawa pembeli memuat turun produk anda.
Sekiranya anda membayar balik kepada pemegang kad secara langsung melalui wang tunai, cek, pindahan bank, atau kaedah lain tanpa memaklumkan kepada senangPay, anda boleh kehilangan balik caj balik dan jumlah bayaran balik, jadi apa-apa keadaan pembayaran balik yang dilakukan secara langsung kepada pemegang kad harus diberitahu kepada senangPay dengan serta-merta.
Berkongsi dokumen
Kongsikan semua dokumen mengikut keperluan bank dengan kami. Kami akan mewakili pertikaian ini bagi pihak anda. Bank biasanya menyediakan tempoh masa selama 5 hari bekerja untuk mewakili caj balik. Kegagalan berbuat demikian dalam tempoh masa yang dinyatakan akan meningkatkan jumlah bayaran balik yang dikenakan oleh anda.

Ya. Keselamatan sentiasa menjadi keutamaan kami dan akan ditangani pada peringkat tertinggi dan tindakan segera akan diambil terhadap sebarang implikasi keselamatan pada sistem keseluruhan. Sistem kami telah diaudit untuk menjadi selamat dan kami sedang dalam proses mendapatkan sertifikasi untuk pematuhan PCI-DSS, yang merupakan tahap jaminan keselamatan tertinggi yang boleh dimiliki oleh setiap syarikat. Tidak ada kompromi mengenai keselamatan dan kami akan sentiasa mengendalikannya terlebih dahulu.

Ya. Keselamatan sentiasa menjadi keutamaan kami dan akan ditangani pada peringkat tertinggi dan tindakan segera akan diambil terhadap sebarang implikasi keselamatan pada sistem keseluruhan. Sistem kami telah diaudit untuk menjadi selamat dan kami sedang dalam proses mendapatkan sertifikasi untuk pematuhan PCI-DSS, yang merupakan tahap jaminan keselamatan tertinggi yang boleh dimiliki oleh setiap syarikat. Tidak ada kompromi mengenai keselamatan dan kami akan sentiasa mengendalikannya terlebih dahulu.

DSS PCI terpakai kepada semua entiti yang menyimpan, memproses, dan / atau menghantar data pemegang kad. Ia merangkumi komponen sistem teknikal dan operasi yang termasuk dalam atau berkaitan dengan data pemegang kad. Jika anda adalah seorang peniaga yang menerima atau memproses kad pembayaran, anda mesti mematuhi PCI DSS.

Kami mengekalkan langkah-langkah keselamatan teknikal, fizikal dan pentadbiran yang direka untuk memberikan perlindungan yang cukup untuk melindungi Data Peribadi anda dari kerugian, penyalahgunaan, akses tanpa kebenaran, penzahiran dan pengubahan. Langkah keselamatan kami termasuk firewall, penyulitan data, kawalan akses fizikal ke pusat data kami, dan kawalan kebenaran akses maklumat. Walaupun kami berdedikasi untuk mengamankan sistem dan perkhidmatan kami, anda bertanggungjawab untuk mengekalkan privasi kata laluan dan maklumat pendaftaran Akaun / profil anda dan mengesahkan bahawa Data Peribadi yang kami simpan tentang anda adalah tepat dan terkini. Kami tidak bertanggungjawab untuk melindungi mana-mana Data Peribadi yang kami kongsi dengan pihak ketiga berdasarkan kebenaran sambungan akaun yang telah anda berikan.

Standard Keselamatan Data Industri Kad Pembayaran (PCI DSS) adalah satu set standard keselamatan yang direka untuk memastikan bahawa SEMUA syarikat yang menerima, memproses, menyimpan atau menghantar maklumat kad kredit mengekalkan persekitaran yang selamat.

Standard Keselamatan Data Industri Kad Pembayaran (PCI DSS) adalah satu set dasar dan tatacara yang diterima secara meluas yang bertujuan untuk mengoptimumkan keselamatan transaksi kredit, debit dan kad tunai dan melindungi pemegang kad daripada penyalahgunaan maklumat peribadi mereka.

Majlis Piawaian Keselamatan Industri Kad Pembayaran (PCI SSC) telah dilancarkan pada 7 September 2006, untuk mengurus evolusi piawaian keselamatan industri Kad Pembayaran (PCI) yang sedang berjalan dengan tumpuan untuk meningkatkan keselamatan akaun pembayaran sepanjang proses transaksi. PCI DSS ditadbir dan diuruskan oleh PCI SSC, sebuah badan bebas yang dicipta oleh jenama kad pembayaran utama (Visa, MasterCard, American Express, Discover dan JCB.). Adalah penting untuk diperhatikan bahawa jenama pembayaran dan pemeroleh bertanggungjawab untuk menguatkuasakan pematuhan, bukan majlis PCI.

Ya, senangPay mematuhi PCI DSS dan disahkan dengan sertifikasi PCI-DSS level 2.

senangPay telah disahkan dengan pensijilan tahap 2 PCI-DSS. Yang membolehkan kami menyimpan maklumat kad kredit. Pelayan anda tidak perlu mempunyai pensijilan PCI-DSS kerana maklumat kad kredit akan disimpan di pelayan kami. Tetapi, kami memerlukan anda untuk memastikan bahawa anda menyediakan persekitaran yang selamat (selamat dari sebarang kaedah penggodam yang tersedia).

Jika anda menerima kad kredit atau kad debit sebagai satu bentuk pembayaran, maka kepatuhan PCI berlaku kepada anda. Penyimpanan data kad berisiko, jadi jika anda tidak menyimpan data kad, maka menjadi aman dan patuh mungkin lebih mudah.

Ya

senangPay berdaftar dengan Bank Islam sebagai bank penerima kami

Anda perlu mempunyai akaun dengan kami untuk layak. Seterusnya, daftar disini.

Anda akan menerima 30% daripada yuran pakej bagi setiap pendaftaran pakej yang berjaya atas pautan affiliate anda.

Anda akan menerima komisen anda pada setiap hujung bulan, dikreditkan terus kedalam akaun bank anda.

Untuk menyertai Program Affiliate senangPay, anda perlu mendaftar dahulu sebagai peniaga senangPay, sekurang-kurangnya menggunakan Pakej Advance untuk layak. Baca panduan kami untuk mengetahui lebih lanjut mengenai program affiliate kami.

Hantarkan persoalan anda ke help@senangpay.my atau hubungi kami di 03-2771 2707

Pasukan bantuan kami cuma beroperasi pada hari Isnin-Jumaat, 9.00 am – 5.30pm

Kami akan membalas email anda dalam tempoh tiga (3) hari berkerja.

Ya, anda boleh meninggalkan komen atau menghantar mesej di Facebook kami.

Hantarkan persoalan anda ke help@senangpay.my

Load More

Tidak menemukan jawapan?

Sekiranya anda memerlukan bantuan lebih lanjut tentang perkhidmatan senangPay, lawati senangGuide bagi penjelasan lanjut tentang perkhidmatan dan manual pengguna. Sekiranya anda memerlukan bantuan, dapatkan bantuan dari pasukan sokongan kami! Isikan borang dibawah dan pasukan kami akan menghubungi anda.