?

Apakah Gerbang Pembayaran

Gerbang Pembayaran adalah kemudahan pembayaran yang memproses pembayaran Kad Kredit / Debit dan Perbankan Dalam Talian Internet FPX untuk perniagaan dalam talian dan kedai-kedai bata bata tradisional. Ringkasnya, perniagaan boleh menerima pembayaran dari mana saja di dunia, melalui aplikasi internet atau mudah alih.

Gerbang Pembayaran adalah pihak ketiga yang mengesahkan, membenarkan transaksi pembayaran antara pedagang (pemilik perniagaan) dan pelanggannya. Gerbang Pembayaran memudahkan urus niaga ini dengan memindahkan maklumat penting antara portal pembayaran (kedai dalam talian / shopping cart / aplikasi mudah alih yang dimiliki oleh pemilik perniagaan) dan pemproses / bank hadapan depan. Sebarang pertikaian mengenai pembayaran atau pembelian barangan dan perkhidmatan boleh disahkan melalui gerbang pembayaran, yang memberikan kemudahan kepada kedua-dua saudagar dan pelanggan.

Bagaimana Gerbang Pembayaran Berfungsi?

Di bawah ini adalah gambaran keseluruhan langkah bagaimana Gerbang Pembayaran berfungsi.

Pihak Berkaitan:
Terdapat 4 pihak.

  1. Pedagang (pemilik perniagaan) dengan portal pembayaran (kedai dalam talian / kereta beli-belah / aplikasi mudah alih yang dimiliki oleh pemilik perniagaan)
  2. Pelanggan dengan Kad Debit / Kad Kredit dan Akaun Perbankan Dalam Talian
  3. Bank
  4. Gerbang pembayaran

Proses ini:

  1. Pedagang (pemilik perniagaan) menyatukan portal pembayaran mereka (kedai dalam talian / kereta keranjang / aplikasi mudah alih) dengan gerbang pembayaran. Oleh itu, portal pembayaran mereka kini bersedia dan dapat menerima pembayaran untuk pembelian.
  2. Pelanggan membuat pesanan di kedai dalam talian / shopping cart / aplikasi mudah alih. Ini sama ada menggunakan butang keluar atau dengan membuat pembelian menggunakan borang pembayaran.
  3. Melalui gerbang pembayaran, data pembelian dari tapak dagang akan dipindahkan ke bank penghalaan / penerbit atau halaman selamat 3D untuk pengesahan.
  4. Seterusnya, sama ada urus niaga itu diluluskan atau ditolak (bergantung kepada status akaun bank pelanggan), status data pembelian akan dihantar kepada saudagar untuk mengakui.
  5. Bank kemudian akan mengkreditkan wang dari pelanggan ke gerbang pembayaran, dan gerbang pembayaran akan mengkreditkan wang tersebut kepada peniaga. Peniaga pula perlu menghantar item yang dibeli kepada pelanggan.

Yang manakah Gateway Pembayaran terbaik di Malaysia?

 Berikut ialah 10 cara memilih Gerbang Pembayaran yang terbaik.

Hubungi kami!

Untuk sebarang pertanyaan, emailkannya ke [email protected] atau hubungi kami di 03.2771.2707