10

perkara yang perlu diketahui sebelum memilih Gerbang Pembayaran

1. Pilih yang ada dengan kelulusan Bank Negara

"Terdapat banyak gerbang pembayaran yang baru pada masa ini tetapi bukan semua gerbang pembayaran di Malaysia didaftarkan dengan BANK NEGARA. Mengapa gerbang pembayaran memerlukan kelulusan dari BANK NEGARA? Nah, yang mempunyai kelulusan BANK NEGARA tentu saja, layak, disahkan, dipercayai dan serius tentang perniagaan. BANK NEGARA mengawal industri pembayaran di negara ini, jadi untuk membezakan antara pemain asal dan pendatang baru yang tidak boleh dipercayai (bahkan yang paling buruk, penipu), anda perlu menyemak dan mengesahkannya.

Untuk mengetahui gerbang pembayaran mana yang disenaraikan dengan BANK NEGARA, sila lawati laman mereka untuk penyenaraian.

2. Pilih yang mempunyai yuran pendaftaran yang munasabah

Peraturan hidup yang mudah. Tiada yang percuma di dunia ini. Terdapat banyak gerbang pembayaran yang menawarkan pendaftaran percuma. Ianya bagus, tetapi anda harus beringat untuk melakukan penyelidikan lebih lanjut, kerana apabila ianya percuma, mesti ada kos tersembunyi. Pendaftaran percuma hanya menarik orang baru, bagaimana ini untuk menampung kos dalam jangka masa panjang? Terdapat kos penyelenggaraan server, pasukan sokongan pelanggan, deposit bank dan sebagainya. Gerbang Pembayaran bukan perniagaan kecil untuk dijalankan.

Kemudian ada juga yuran pendaftaran pada kadar yang tidak munasabah yang ditawarkan oleh beberapa gerbang pembayaran. Sesetengah gerbang pembayaran memilih untuk melakukannya untuk tidak menerima pemilik perniagaan kecil dan hanya mahu menumpukan pada pedagang "ikan besar".

Jadi, apakah yuran pendaftaran yang munasabah? RM500 setahun adalah kira-kira RM1.36 sehari. RM2,000 setahun adalah kira-kira RM5.47 sehari. Jadi terserah anda untuk memilih mana yang sesuai dengan perniagaan anda.

3. Pilih satu dengan bayaran urusniaga purata yang mampu-milik

Yuran pendaftaran ialah yuran yang dikenakan untuk mendaftar di gerbang pembayaran, sementara yuran transaksi adalah yuran yang dikenakan pada setiap transaksi tunggal yang berjaya. Yuran transaksi biasa untuk kad kredit berbeza dari 2.5% hingga 3.5% bergantung pada gerbang pembayaran.

Jika anda memilih yang paling murah maka anda menyimpan lebih banyak. Sudah tentu, katakan anda mempunyai 300 urus niaga setiap bulan tetapi perbezaan 1% adalah banyak. Tetapi ambil perhatian bahawa murah tidak menjamin nilai jadi, memilih purata untuk menjadi lebih selamat dan mendapatkan nilai yang lebih baik.

4. Pilih salah satu yang menawarkan Kad Kredit / Debit dan perbankan dalam talian FPX

Jika anda memilih gerbang pembayaran yang hanya menawarkan perbankan dalam talian FPX, maka anda mengabaikan segmen pelanggan kad kredit / debit. Bukan semua orang mahu membeli menggunakan perbankan dalam talian kerana mereka mungkin mahu menggunakan kad kredit mereka untuk mengumpul mata untuk ganjaran.

Pada penghujung hari, mempunyai gerbang pembayaran membantu memberi pelanggan pilihan melakukan pembayaran melalui perbankan dalam talian FPX, atau kad debit / kredit tanpa kerumitan.

5. Pilih satu dengan pembayaran yang kerap dan percuma

Pembayaran pulang adalah proses di mana gerbang pembayaran memindahkan wang anda (transaksi jualan anda) ke akaun anda. Sesetengah gerbang pembayaran mungkin memerlukan caj penyelesaian setiap kali anda membuat penyelesaian tetapi terdapat beberapa yang menawarkan penyelesaian percuma.

Caj pembayaran pulang agak standard tetapi penting untuk mengetahui mengapa anda dikenakan bayaran untuk pemindahan pembayaran.

Anda juga perlu menyemak berapa kerapkah proses penyelesaiannya. Adakah ia sekali sebulan, atau sekali seminggu, atau dua kali seminggu atau setiap hari. Semakin lama pembayaran pulang, semakin lama gerbang pembayaran memegang wang anda.

6. Pilih yang mempunyai sokongan pelanggan yang baik

Sokongan pelanggan adalah penting dalam perniagaan gerbang pembayaran. Ini kerana ia berkaitan dengan wang. Periksa sama ada sokongan gerbang pembayaran adalah 24 jam, atau sekurang-kurangnya, sokongan pelanggan mereka menjawab pertanyaan atau komen anda dalam masa 1 - 2 hari bekerja.

Secara logik, gerbang pembayaran berfungsi sama seperti bank. Jika mereka tidak dapat menyelesaikan isu anda dalam masa 1 - 2 hari bekerja, berkemungkinan ada yang sesuatu yang tidak kena. Ia sama ada mereka tidak mempunyai sokongan pelanggan, atau sokongan pelanggan mereka sibuk dengan sejumlah besar pelanggan.

Satu lagi cara untuk menilai gerbang pembayaran adalah untuk memeriksa sama ada:

  • Bolehkah saya menghubungi mereka semasa waktu pejabat?
  • Bolehkah saya menghantar mesej melalui media sosial seperti Facebook?
  • Bolehkah saya menghantar e-mel kepada mereka?
  • Adakah mereka sekurang-kurangnya menggunakan sistem tiket untuk menguruskan sokongan pelanggan mereka?
  • Bolehkah saya mengadakan pertemuan dengan mereka di pejabat mereka?
  • Dan yang paling penting, adakah mereka mahu menjawab?

7. Pilih yang telah disahkan, dan dijamin keselamatannya

Terdapat beberapa standard dan pengesahan yang diperlukan dari organisasi pihak ketiga untuk menilai dan menilai tahap keselamatan gerbang pembayaran. Cari perkataan seperti "PCIDSS" atau "Geotrust" di laman web mereka. Seperti industri perbankan, semua laman web mereka bermula dengan "https: //" yang bermaksud tahap keselamatan yang lain berbanding laman web biasa lain.

Piawaian "PCIDSS" atau "Standard Keselamatan Data Industri Kad Pembayaran" adalah wajib untuk mengendalikan urus niaga kad kredit dan ditadbirkan oleh Majlis Piawaian Keselamatan Industri Kad Pembayaran.

8. Pilih pihak yang sekurang-kurangnya sudah 3 tahun berada di pasaran

Dalam perniagaan ia berkata bahawa anda perlu menunggu sehingga tahun ke-3 untuk melihat kejayaan. Jika anda berjaya mencapai kejayaan dalam 3 tahun, maka perniagaan anda telah terselamat yang terburuk.

Dalam perniagaan permulaan ada banyak cabaran. Oleh itu, sebaiknya tidak memulakan perniagaan anda dengan gerbang pembayaran yang tidak stabil, kerana anda mungkin tidak mendapat apa yang anda mahukan.

9. Pilih yang terus berusaha meningkatkan perkhidmatan mereka

Adalah sesuatu yang normal bagi perniagaan untuk bersusah payah dan kadang-kadang menghadapi jalan yang sukar, tetapi yang paling penting ialah perkhidmatan dan produk mereka sentiasa bertambah baik. Gerbang pembayaran adalah hubungan kerjasama yang berpanjangan, dengan banyak usaha dan disiplin diperlukan bagi mengekalkan peningkatan dan peningkatan yang terus meningkat.

Sekarang, bagaimana untuk menjejaki sama ada perkhidmatan mereka bertambah baik atau tidak? Sentiasa periksa media sosial mereka dan lihat betapa kerap mereka menyiarkan kemas kini baru mereka.

10. Oleh rakyat Malaysia, untuk rakyat Malaysia

Jika bukan kita sebagai rakyat Malaysia yang menyokong produk atau perkhidmatan tempatan kita, siapa lagi yang akan? Tetapi sememangnya, pastikan sama ada gerbang pembayaran itu dimiliki oleh syarikat Malaysia kerana sesetengah permulaan adalah oleh rakyat Malaysia pada mulanya tetapi boleh dijual kepada orang asing. Apabila kita membina perniagaan kita, mari kita bina negara kita juga dengan menyokong satu sama lain.

Hubungi Kami!

Untuk sebarang pertanyaan, hantarkan email ke [email protected] atau hubungi 0327712707