Standard Keselamatan Data Industri Kad Pembayaran (PCI DSS) adalah satu set standard keselamatan yang direka untuk memastikan bahawa SEMUA syarikat yang menerima, memproses, menyimpan atau menghantar maklumat kad kredit mengekalkan persekitaran yang selamat.

Standard Keselamatan Data Industri Kad Pembayaran (PCI DSS) adalah satu set dasar dan tatacara yang diterima secara meluas yang bertujuan untuk mengoptimumkan keselamatan transaksi kredit, debit dan kad tunai dan melindungi pemegang kad daripada penyalahgunaan maklumat peribadi mereka.

Majlis Piawaian Keselamatan Industri Kad Pembayaran (PCI SSC) telah dilancarkan pada 7 September 2006, untuk mengurus evolusi piawaian keselamatan industri Kad Pembayaran (PCI) yang sedang berjalan dengan tumpuan untuk meningkatkan keselamatan akaun pembayaran sepanjang proses transaksi. PCI DSS ditadbir dan diuruskan oleh PCI SSC, sebuah badan bebas yang dicipta oleh jenama kad pembayaran utama (Visa, MasterCard, American Express, Discover dan JCB.). Adalah penting untuk diperhatikan bahawa jenama pembayaran dan pemeroleh bertanggungjawab untuk menguatkuasakan pematuhan, bukan majlis PCI.

Ya, senangPay mematuhi PCI DSS dan disahkan dengan sertifikasi PCI-DSS level 2.